ANIVE’S OCTOBER PLAYLIST ON SPOTIFY

Anive Herbst 16

 

MELLOW MOOD PLAYLIST

Posted in Inspiration, Music, Recomendations, Uncategorized | Comments Off on ANIVE’S OCTOBER PLAYLIST ON SPOTIFY

NYFIKEN PÅ – LAKRITS

sjuttonkvmutanfo%cc%88rNYFIKEN PÅ – SJUTTON KVADRATMETER LAKRITS

NAMN: ANDREA SALOMONSSON
www.sjuttonkvadratmeterlakrits.tictail.com
Företagsstart: 2013

Berätta gärna lite om vad det är för verksamhet ni driver?
-Jag driver, sedan snart tre år tillbaka, Göteborgs enda lakritsbutik. Här hittar man allt från mjuk salt- och söt lakrits, hårda karameller och rökt lakrits, till lakritstandkräm och pasta. Allt inom lakrits!

Jag har förstått att detta inte är det första företaget du driver?
-Nej precis, jag har tidigare gått sömnads- och designkurser på både tillskärarakademin och på folkuniversitet här i Göteborg och var helt säker på att det var inom den branschen jag ville jobba. Madame Madame kom till när jag fortfarande bodde hemma och var arbetslös. Jag både sydde nya kläder, sydde om gamla och tryckte tygpåsar som jag sedan sålde i min webbshop. Jag höll dock inte på så länge eftersom jag fick fast jobb i en te- och kaffehandel.

Har ditt eget entreprenörskap inspirerats av någon?
-Egentligen inte. Mamma är inom textilbranschen så det har alltid funnits med, och hon har också tidigare haft eget företag. Men det är väl egentligen mina egna idéer som driver mig, tillsammans med mycket stöd hemifrån.

Hur kom det sig då att du slirade om och började inrikta dig på den fantastiska roten lakrits?
-Idén till lakritsbutiken fick jag när jag jobbade i te-och kaffehandeln. Det var precis när kvalitetslakrits började dyka upp och fler och fler tillverkare började rikta in sig på lakrits. Det fanns en Lakritsfestival både i Göteborg och Stockholm och jag såg att det fanns ett stort intresse. Sedan har jag alltid älskat lakrits så det kändes naturligt. När jag fick idén kunde jag inte släppa den och ungefär två år senare öppnade jag butiken!

Hur många är ni som arbetar i butiken?
-Det är för det mesta jag som jobbar, vissa helger jobbar min syster och en kompis till henne. Vid marknader och dom stora högtiderna (jul, påsk etc) jobbar vi allihop!

Visst driver du företaget med din syster, hur är det?
-Det är jag som driver butiken men hon hjälper som sagt till på helger och vid jul och så. Det är även hon som fixar med hemsidan, sånt har jag noll koll på!

Vad är den största utmaningen med att driva eget företag?
-Att man måste göra allting själv, även dom tråkiga sakerna som bokföring och deklarationer. Sånt är lätt att skjuta framför sig och tänka, det kan jag göra i morgon. Även att det kanske inte alltid blir så mycket gjort eftersom ingen säger till mig vad jag ska göra. Jag är väldigt bra på att skjuta upp saker!

Och vad är det bästa med att driva eget?
-Att jag gör allt för min egen skull, det är det bästa.

Har du några planer på att utveckla eller förändra konceptet framöver?
-Konceptet kommer jag aldrig förändra, det kommer alltid vara en butik som bara säljer lakrits. Det är det som gör butiken så speciell! Däremot kanske jag skaffar en större lokal eller öppnar en till butik någon gång, det hade vart häftigt!

Vilka tre produkter skulle du ta med dig och bjuda på?
-Först och främst en riktigt bra sötlakrits, antagligen Kolsvarts som är min favorit. Sedan Salmiakkola som är en färsk handgjord prisvinnande kola som är helt fantastisk. Kunder vallfärdar för den. Och till sist, lakrits kombinerat med choklad. Det är en superbra kombo som många uppskattar!

Söt eller saltlakrits?
-Hade du frågat detta för ett par år sedan hade jag direkt svarat saltlakrits. Men efter att ha provat riktigt bra sötlakrits så kan kan nog faktiskt inte välja. Det beror på vad jag är sugen på!

Vilken är din absoluta favoritprodukt i butiken?
-Oj vad svårt! Eftersom jag är ett fan av udda smakkombinationer får jag kanske säga våra salmiakknappar med mangosmak, eller den rökta lakritsen.. Eller lakritschipsen! Äsch jag kan inte välja!

Vad vill du rekommendera?
-Åk till Warszawa! Det är mitt nya favoritresmål, jag ska snart dit för andra gången på ett halvår. Det är superbilligt att resa dit och väldigt billigt att leva där. Annars rekommenderar jag såklart att komma förbi min butik om du tycker om lakrits eller känner någon som gör det!

andrea

Posted in Anything, Food, Gothenburg, Inspiration, Nyfiken på, Recomendations, Uncategorized | Comments Off on NYFIKEN PÅ – LAKRITS

Anive for the minors

Anive for the minors startade sommaren 2011 av mig, Gabriella Lundblad, som strax innan fått två barn på relativt kort tid. Jag uppfyllde en urgammal dröm om att starta något eget, att bestämma själv! Jag hade tidigare startat och drivit en butik med “spjutspetsdesign” – Scout, men det uppfyllde inte det viktigaste, nämligen att designa kläder – att skissa, fantisera, känna på tyger, kombinera färger, mönster…
WEB-Gabriella-Anive mindre
Jag får ofta frågan om jag alltid har vetat att jag skulle bli designer – svar nej, jag visste inte ens att det fanns ett sådant jobb.
Jobb under tidigt 80-tal var t ex sjuksköterska, läkare, “hålla på med ekonomi”, hårfrisörska, advokat, polis, butiksbiträde – inte att sitta och rita kläder.
Eftersom jag var extremt blyg när jag var yngre satt jag mest hemma (med mina transparenta plastglasögon som täckte halva ansiktet och vars tjocka glas var svagt gultonat efter ett sommarjobb då jag hjälpte min kusin att packa hennapulver i deras källare) och lyssnade på musik, fantiserade om att inte vara en blyg glasögonorm och rita människor med tillhörande kläder. Jag älskade utklädningslådor med avlagda klänningar, doften av mammas porslinsmålningslåda, svartvita svenska filmer som visades som matiné på TV (helst med Sickan Carlsson och Hasse Ekman) och mina franska bulldoggar Maggie och Molly.

När jag gick på gymnasiet, skaffat linser, lite fler kompisar men fortfarande älskade avlagda klänningar från utklädningslådor sade en kompis att “du borde bli designer”, jag kollade upp vad det var ur en tunn reklambroschyr om en designskola i Florens som fanns hos syokonsulenten på skolan, internet fanns ju inte. Där och då beslutade jag mig för att bli modedesigner om jag så skulle flytta till Italien för att bli det! Jag flyttade inte till Italien utan började på Tillskärarakademien, läste konstvetenskap, medie- och kommunikation, mer mönsterkonstruktion, modevetenskap, jobbade i en Gudrun Sjödén-butik (lärde mig massor) och till sist kom jag in på min drömutbildning Beckmans modelinje. Äntligen!

Åter till Anive for the minors. Anive som ord betyder egentligen ingenting. Det är en omvandling av Naive men kan associeras till en förkortning av anniversaire=årsdag= Anive.
Anive for the minors är ett litet svenskt barnklädesmärke som drivs av mig och Johanna som fr o m sommaren 2016 tar hand om utlandsförsäljningen. Vår underbara agent i Sverige – Parklife Agencys Hanna tar hand om alla svenska återförsäljare.
Det vi tycker är viktigt är vänlighet, kvalitet, enkelhet, egna mönster och ekologi. KVALITET FÖR oss INNEBÄR ATT PLAGGEN kommer i första hand dvs HUR OCH AV VEM plagget ÄR TILLVERKAt GÅR FÖRE STORA EKONOMISKA VINNINGAR. (DÄRFÖR KOMMER VI ALDRIG ATT TILLVERKA VÅRA PLAGG I KINA ELLER BANGLADESH för att få stora marginaler – OM INTE ARBETSFÖRHÅLLANDEN OCH MILJÖTÄNK ÄNDRAS RADIKALT).
NÄSTAN ALLA PLAGG ÄR TILLVERKADE AV EKOLOGISKT ODLAD BOMULL FRÅN IZMIR I TURKIET. I SAMMA STAD ÄR DET OLIKA ATELJÉER SOM TRYCKER TYGERNA, SKÄR TILL OCH SYR PLAGGEN. VI HAR VALT ATT GÖRA DE FLESTA TRYCKEN DIGITALT VILKET ÄR DYRARE ÄN SCREENTRYCK MEN GER MÖJLIGHETER ATT T EX ATT KUNNA JOBBA MED AKVARELL OCH BLYERTS, SÅ SKÖNT ATT INTE ALLA MÖNSTER BLIR EN PLATT FORM IBLAND! MAN SLIPPER OCKSÅ FÄRGÄMNEN SOM SPOLAS UT I AVLOPPEN DÅ MAN SKRIVER UT TRYCKEN DIREKT PÅ TYGET SOM I EN VANLIG SKRIVARE.
Anive-plagg finns för nyfödda bebisar och barn upp till 9 år.
Johanna-Gabriella-Anive web

Posted in Design, Fashion Children, Inspiration, Nyfiken på, Work | Comments Off on Anive for the minors

Get to know Johanna

I’m a happy girl with a passion for food, running and travelling. I recently discovered how amazing the Balkan countries are. I try to go there as often as I can. I’m not a huge fan of any band or artist – but can listen to old ladies talking about tea and cats for hours.

Pod listening: Kära Barn & Bildningspodden

Reading: Perks of being a wallflower by Stephen Chobosky.

Netflix: LOVE

Eating: Chèvre, strawberries and basil – in a salad or on a sandwich…

 

WEB-Johanna-Anive mindre

Jag är en glad tjej som tycker om god mat, löpning och resor. Jag har nyligen upptäckt hur fantastisk Balkan är och försöker resa dit så ofta jag kan. Jag är inget stort fan av någon artist eller band – men jag kan lyssna på gamla tanter som pratar om té och katter – i timmar.

Podd: Kära Barn & Bildningspodden
Läsning i hängmattan: Tidningen Modern filosofi och boken Perks of being a wallflower av Stephen Chobosky.
För regniga sommardagar rekommenderar jag serien LOVE på Netflix
I övrigt vill jag rekommendera kombinationen  jordgubbar, getost och basilika – i sallad, på macka eller hur du vill.

Posted in Food, Fun, Inspiration, Recomendations, Uncategorized | Comments Off on Get to know Johanna

Gabriella’s summer 16 random faves…

WEB-Gabriella-Anive mindre

Summer reading: Kafka on the Shore by Haruki Murakami and all novels by Maria Lang!

Film: The Ice Storm by Ang Lee from 1997.

Artists: Cooper & Gorfer

Netflix series: the Bletchley Circle (2 seasons)

Poet: Lina Ekdahl

gestaltenspace_myquiet_theblueshola
PHOTO: Cooper&Gorfer

Sommarläsning: Kafka på Stranden av Haruki Murakami och alla Maria Lang böcker!

Film: The Ice Storm av Ang Lee från 1997.

Konst: Cooper & Gorfer

Netflix: the Bletchley Circle (2 säsonger)

Poet: Lina Ekdahl

 

Posted in Anything, Art, Film, Inspiration, Nyfiken på, Recomendations, Uncategorized | Comments Off on Gabriella’s summer 16 random faves…

ANIVE’S SUMMER 2016 SPOTIFY LIST

Summertime and a brand new Spotify list! Enjoy!

ANIVE SUMMER 16

Posted in Music, Recomendations, Uncategorized | Comments Off on ANIVE’S SUMMER 2016 SPOTIFY LIST

NYFIKEN PÅ: Nasim från Ms Bean

FÖRST UT I VÅR “NYFIKEN PÅ”- SERIE – OM (FRÄMST) TJEJER SOM STARTAT EGET – ÄR EN INTERVJU MED NASIM SOM DRIVER MS BEAN, EN SPECIALBUTIK FÖR KAFFE, TÉ OCH CHOKLAD PÅ NORDENSKIÖLDSGATAN 7A I GÖTEBORG.

10700686_1559889284225861_4816279420356833204_o

VAD ÄR DET FÖR SLAGS VERKSAMHET DU DRIVER?

-Ms Bean är en liten mysig kaffe-, té- och chokladbutik i hjärtat av Linné. Hit kommer man om man vill ha specialkaffe, finchoklad och ekologiskt té. I den mån det går försöker jag ta in Eko- och Rättvisecertifierade produkter eller väldigt naturliga produkter. Man kan även köpa ekologiskt take away-kaffe med mjölkalternativ både för den som är allergisk eller vegan.

NÄR STARTADE DU BUTIKEN?

-Företaget har funnits sedan November 2014.

VAD VAR DET SOM GJORDE ATT DU STARTADE EGET FÖRETAG OCH JUST DENNA VERKSAMHET?

-Jag hade haft en fast anställning i tio år och kände ett stort behov av omväxling. Valet att starta en kaffe- och tehandel föll sig naturligt då handbryggning av kaffe är en stor passion. Jag är väldigt spontan som person så när jag hittade en så fin lokal slog jag till direkt.

DRIVER DU FÖRETAGET HELT SJÄLV?

-Ms Bean ägs och drivs av enbart mig. Jag har inga anställda vilket gett mig möjligheten att skapa riktigt fina relationer till mina kunder.

HAR DU INSPIRERATS TILL ATT STARTA EGET FÖRETAG AV NÅGON ANNAN?

-Ja, en vän flyttade hem från NYC efter 10 år. Hon är väldigt driven och har haft eget förut. Hon inspirerade mig till att våga och satsa.

ÄR DET DITT FÖRSTA FÖRETAG?

-Ms Bean är mitt första företag och har definitivt kickat igång min tankeverksamhet. Jag har även startat en import- och exportverksamhet med en vän.

SKULLE DU VILJA UTÖKA ELLER ÄNDRA KONCEPTET PÅ NÅGOT SÄTT NU NÄR DU HAR VARIT IGÅNG ETT TAG?

-Målet är att utveckla verksamheten till en större butik och fik samt erbjuda ekologisk frukost och brunch.

HUR BLEV DU INTRESSERAD AV KAFFE/TÉ/CHOKLAD?

-Jag fick en Aeropress (en typ av kaffebryggare som pressar kaffe rakt ner I koppen, reds. anm.) och 250 gram specialkaffe av en vän för ett par år sedan. Därifrån började mitt intresse för handbryggning att växa och jag började experimentera med V60, Chemex och Sifon (olika typer av kaffebryggare, reds. anm.). När jag först startade verksamheten hade jag tänkt att det skulle bli en kaffebar men med tiden så började jag få upp ögonen för té och choklad. Väldigt mycket har jag lärt mig av mina fina kunder.

12745771_1692493284298793_5099774598316711654_n

VILKA/VILKEN ÄR DIN(A) EGNA FAVORITER I DITT SORTIMENT? DET KAN VARA SMAKER, PRODUKTER ELLER BÅDE OCK…

-Mina favoriter i butiken är magiska citron/marängtryfflar från Mathez och Bourbon Jungle kaffe – mörkrostade kaffebönor från Johan & Nyström pressade i en Aeropress. Mitt favoritté Strawberry & Camomile från danska NUTE.

VAD KAN DU MER REKOMMENDERA, DET KAN VARA VAD SOM HELST!

-Min favoritfilm är Eternal sunshine of the spotless mind av Michel Gondry. Favoritljudbok är Solaris av Stanislaw Lem. En blogg jag följer är Styrkelabbet. www.styrkelabbet.se Min bästa utsiktsplats i Göteborg: Götaälvbron – underskattad utsikt över vår fantastiska stad.

FAKTA:
MS BEAN
www.msbean.se
INSTAGRAM: msbean031
FACEBOOK: www.facebook.se/msbean031

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Food, Gothenburg, Inspiration, Nyfiken på | Comments Off on NYFIKEN PÅ: Nasim från Ms Bean

Welcome Johanna!

Say hello to our new team member – Johanna!

Johanna is the one you should get in touch with for all retail inquiries. You can reach her at johanna”at”anive.se.

WEB-Johanna-Anive

Posted in Uncategorized | Comments Off on Welcome Johanna!

Heart Sweater

The Heart Sweater from Spring Summer 2015 at Familyforever.seedtwp_hash1_ratt_5612a6da9606ee15ea3835ebedtwp_hash_ratt_5612a6c72a6b228ec2e85288

Posted in Uncategorized | Comments Off on Heart Sweater

Daniella Svanholm’s son Mio is wearing Anïve!

Cool boy Mio is wearing our Dots Pants from Spring Summer 2015.

Picture from excellent Daniella Svanholms blog familyforever.se1_561e59059606ee110fdf38b9

Posted in Uncategorized | Comments Off on Daniella Svanholm’s son Mio is wearing Anïve!