NYFIKEN PÅ – LAKRITS

sjuttonkvmutanfo%cc%88rNYFIKEN PÅ – SJUTTON KVADRATMETER LAKRITS

NAMN: ANDREA SALOMONSSON
www.sjuttonkvadratmeterlakrits.tictail.com
Företagsstart: 2013

Berätta gärna lite om vad det är för verksamhet ni driver?
-Jag driver, sedan snart tre år tillbaka, Göteborgs enda lakritsbutik. Här hittar man allt från mjuk salt- och söt lakrits, hårda karameller och rökt lakrits, till lakritstandkräm och pasta. Allt inom lakrits!

Jag har förstått att detta inte är det första företaget du driver?
-Nej precis, jag har tidigare gått sömnads- och designkurser på både tillskärarakademin och på folkuniversitet här i Göteborg och var helt säker på att det var inom den branschen jag ville jobba. Madame Madame kom till när jag fortfarande bodde hemma och var arbetslös. Jag både sydde nya kläder, sydde om gamla och tryckte tygpåsar som jag sedan sålde i min webbshop. Jag höll dock inte på så länge eftersom jag fick fast jobb i en te- och kaffehandel.

Har ditt eget entreprenörskap inspirerats av någon?
-Egentligen inte. Mamma är inom textilbranschen så det har alltid funnits med, och hon har också tidigare haft eget företag. Men det är väl egentligen mina egna idéer som driver mig, tillsammans med mycket stöd hemifrån.

Hur kom det sig då att du slirade om och började inrikta dig på den fantastiska roten lakrits?
-Idén till lakritsbutiken fick jag när jag jobbade i te-och kaffehandeln. Det var precis när kvalitetslakrits började dyka upp och fler och fler tillverkare började rikta in sig på lakrits. Det fanns en Lakritsfestival både i Göteborg och Stockholm och jag såg att det fanns ett stort intresse. Sedan har jag alltid älskat lakrits så det kändes naturligt. När jag fick idén kunde jag inte släppa den och ungefär två år senare öppnade jag butiken!

Hur många är ni som arbetar i butiken?
-Det är för det mesta jag som jobbar, vissa helger jobbar min syster och en kompis till henne. Vid marknader och dom stora högtiderna (jul, påsk etc) jobbar vi allihop!

Visst driver du företaget med din syster, hur är det?
-Det är jag som driver butiken men hon hjälper som sagt till på helger och vid jul och så. Det är även hon som fixar med hemsidan, sånt har jag noll koll på!

Vad är den största utmaningen med att driva eget företag?
-Att man måste göra allting själv, även dom tråkiga sakerna som bokföring och deklarationer. Sånt är lätt att skjuta framför sig och tänka, det kan jag göra i morgon. Även att det kanske inte alltid blir så mycket gjort eftersom ingen säger till mig vad jag ska göra. Jag är väldigt bra på att skjuta upp saker!

Och vad är det bästa med att driva eget?
-Att jag gör allt för min egen skull, det är det bästa.

Har du några planer på att utveckla eller förändra konceptet framöver?
-Konceptet kommer jag aldrig förändra, det kommer alltid vara en butik som bara säljer lakrits. Det är det som gör butiken så speciell! Däremot kanske jag skaffar en större lokal eller öppnar en till butik någon gång, det hade vart häftigt!

Vilka tre produkter skulle du ta med dig och bjuda på?
-Först och främst en riktigt bra sötlakrits, antagligen Kolsvarts som är min favorit. Sedan Salmiakkola som är en färsk handgjord prisvinnande kola som är helt fantastisk. Kunder vallfärdar för den. Och till sist, lakrits kombinerat med choklad. Det är en superbra kombo som många uppskattar!

Söt eller saltlakrits?
-Hade du frågat detta för ett par år sedan hade jag direkt svarat saltlakrits. Men efter att ha provat riktigt bra sötlakrits så kan kan nog faktiskt inte välja. Det beror på vad jag är sugen på!

Vilken är din absoluta favoritprodukt i butiken?
-Oj vad svårt! Eftersom jag är ett fan av udda smakkombinationer får jag kanske säga våra salmiakknappar med mangosmak, eller den rökta lakritsen.. Eller lakritschipsen! Äsch jag kan inte välja!

Vad vill du rekommendera?
-Åk till Warszawa! Det är mitt nya favoritresmål, jag ska snart dit för andra gången på ett halvår. Det är superbilligt att resa dit och väldigt billigt att leva där. Annars rekommenderar jag såklart att komma förbi min butik om du tycker om lakrits eller känner någon som gör det!

andrea

This entry was posted in Anything, Food, Gothenburg, Inspiration, Nyfiken på, Recomendations, Uncategorized. Bookmark the permalink.